FIZIČKOGEOGRAFSKI FAKTORI KAO OSNOVA RAZVOJA SPORTSKO-REKREACIJSKOG TURIZMA U SJEVEROISTOČNOJ BOSNI - Gutić, Senad; Ahmić, Damir; Husić, Denis; Tuzović, Amra (Scientific Journal Management in Sports, 2024)
U radu je izvršena analiza stanja i potencijala fizičkogeografskih faktora kao bitna osnova razvoja sportsko-rekreacijskog turizma u regiji Sjeveroistočna Bosna. Regija ima bogatstvo prirodnih potencijala za razvoj sportskog turizma, poput planina, rijeka i jezera na kojima su se razvili brojni oblici sportsko-rekreacijskih aktivnosti karakterističnih za pojedinu sezonu. Izgrađeni turistički objekti ne zadovoljavaju u cjelosti savremene zahtjeve tržišta.