UZROCI I PREVENCIJA POVREDA U NOGOMETU - Mikić, Branimir; Pavlović, Nikola; Marijanović, Ranko; Bojić, Asim; Sut, Benjamin (Scientific Journal Management in Sports, 2024)
Sport predstavlja niz fizičkih aktivnosti koje čovjek izvodi iz takmičarskih ili rekreativnih razloga. Prilikom izvođenja niza motoričkih aktivnosti varijabilnog i dinamičkog karaktera osoba izražava svoje sposobnosti, osobine, kao i znanja u treniranju i takmičenju. Globalno posmatrano u sportu, ne samo u nogometu, česta su pojava povrede. Sportske su povrede sve one povrede koje nastaju za vrijeme obavljanja neke sportske aktivnosti. Osnovni cilj ovog rada je analiza i utvrđivanje uzroka i prevencije povreda u nogometu. Kod povreda sportista treba na vrijeme prepoznati uzrok i vrstu povrede da bi se napredovanje povrede zaustavilo te da bismo brže i djelotvornije reagovali u liječenju i rehabilitaciji, kao i u prevenciji nastanka tih povreda. Različiti faktori rizika utiču na mehanizam nastanka povrede. Tako povrede možemo podijeliti po skupinama na povrede s obzirom na mjesto na kojem su nastale, na povrede s obzirom na mehanizam kojim su nastale te na povrede s obzirom na prisutnost traume. Tu su još i povrede s obzirom na stepen oštećenja mišića. Kako bi se procent ovih povreda smanjio bitno je usredsrediti se na prevenciju. Prevenciji pripadaju vježbe istezanja, vježbe ekscentrične i koncentrične kontrakcije, vježba nordijskog hamstringsa, rolanja i osvrtanje na faktore rizika. Korištenje modernih metoda prevencije ozljeda, poput proprioceptivnih treninga, ubrzavanje neuralno–mišićne reakcije na nepovoljne uvjete, razvoja fleksibilnosti regije, kontrolirano programiranje treninga i metode rekuperacije smanjuju broj i težinu ozljeda.Povređeni sportista u fazi rehabilitacije treba sarađivati s lijekarima,fizioterapeutima i trenerima te se čuvati da ubrzo nakon što se oporavi od prethodne povrede ne zadobije još jednu. To je bitan dio sekundarne prevencije povreda.