ELEKTRONSKO PLAĆANJE U SAVREMENOM POSLOVANJU SPORTSKIH KOMPANIJA - Vladisavljević, Vladan; Milenković, Nikola; Simić, Milica; Mičić, Saša (Scientific Journal Management in Sports, 2024)
Pomeranje ka elektronskom plaćanju, koje karakterišu finansijske transakcije bez papirne dokumentacije, dobija na snazi, posebno u privatnom sektoru gde internet služi kao isplativ kanal distribucije dobija sve više na značaju. Savremene organizacije, a među njima i sportske, sve više koriste infrastrukturu interneta za automatizaciju transakcija. Značajno je da i mala inovativna preduzeća, sportske kompanije i veliki konzorcijumi, koji obuhvataju softverske, hardverske i telekomunikacione firme, čine značajna ulaganja u razvoj novih sistema plaćanja zasnovanih na Internetu i mehanizama transakcija, uključujući one koji se oslanjaju na pametne kartice i digitalni novac. Široki uticaj interneta brzo je prožeo različite aspekte našeg svakodnevnog života. Sveobuhvatno razumevanje sistema elektronskog plaćanja zahteva ispitivanje uključenih učesnika i opšti pregled procesa plaćanja, koji prevazilazi specifičnu vrstu sistema elektronskog plaćanja. Ključne reči: internet plaćanje, elektronski novac, elektronsko poslovanje.