HOOLIGANISM IN SPORTS IN SERBIA AND THE REGION - Jovin, Nemanja; Rajković, Luka (Scientific Journal Management in Sports, 2016)
Predmet ovog rada se odnosi na prisutnost huliganizma u sportu u Srbiji i regionu. Čest je slučaj da u Srbiji huligani sebe smatraju aktivnim učesnicima u sportskim događajima. Ovome doprinose kako uprave klubova, tako i treneri i novinari, koji ih nazivaju „dvanaestim“ igračem. Klub može biti u krizi, „igračkoj ili rezultatskoj“, ali oni su uvek u pripravnosti. Organizovani u navijačke grupe, koje imaju čvrsto postavljenu hijerarhiju, oni utiču kao članovi uprave na politiku „voljenog kluba“. Isprovocirani određenom odlukom oni klubu prete bojkotom. Spremno se ograđuju od nasilja, ali kada do njega dođe, ne propuštaju priliku da podsete širu javnost kako su „zaslužili“ svoje mesto na tribini. Ovakvim pristupom u protekle dve decenije huligani u Srbiji uspešno su preuzeli jednu sportsku granu, i to ne bilo koju, već po tradiciji najgledaniju i najmasovniju - profesionalni fudbal. Cilj rada je da se ukaže na negativne pojave na sportskim događajima.